Susanna-Maria Aarnivuo

Susanna-Maria Aarnivuo työskentelee juristina Suomen Vuokranantajat ry:ssä, jonka palveluksessa hän on ollut vuodesta 2019 alkaen. Aarnivuo on neuvonut Vuokranantajien jäseniä noin 8 000:ssa asumiseen liittyvässä lakiasiassa. Lisäksi hän on Kuluttajariitalautakunnan huoneenvuokrajaoston varajäsen.

Aarnivuo tunnetaan alalla intohimoisena kouluttajana ja sisällöntuottajana. Hänen käsialaansa ovat muun muassa Kiinteistömedian julkaisemat Vuokra-asunnon vastuunjako -tuotteet, minkä lisäksi hän on Taloyhtiön vastuunjako -palvelun aktiivinen asiantuntijajäsen.

Susanna-Maria Aarnivuo

Asiantuntijan kirjoittamat tapaukset

Pyykinpesukone keittiössä

Kohtuulliset ehdot pyykinpesukoneen asentamiseksi keittiöön

Osakas haluaa asentaa pyykinpesukoneen keittiöön linjasaneerauksen yhteydessä tilaamassaan keittiöremontissa. Minkälaisia ehtoja yhtiö voi asettaa muutostyölle?

6.10 Pesukoneen liittäminen

Asukas ja sorkkarauta

Vuokralainen murtaa huoneiston oven

Vuokralainen tunkeutuu sorkkaraudan avulla huoneistoon, koska on hukannut avaimensa eikä huoltoyhtiön ovenavauspalvelusta avattu hänelle ovea, koska hänen tietonsa olivat puuttuneet asukasluettelosta.

2.1 Ovet

Savuava tupakka ihmisen kädessä

Osakkaan vuokralainen tuhoaa huoneiston

Vuokralainen on tuhonnut huoneiston, eikä vuokranantaja ole tarkastanut asunnon kuntoa pitkän vuokrasuhteen aikana. Kuka vastaa korjauksista ja kustannuksista?

4.2.2 Vesilukko eli ns. hajulukko (pesualtaissa)

Vuokralainen on laiminlyönyt parvekkeen puhdistamisen ja tästä aiheutuu kosteusvaurio 

Vuokralainen ei ole puhdistanut parveketta, ja keväällä sulamisvedet valuvat sisälle asuntoon aiheuttaen kosteusvaurion. Kuka korjauskustannuksista vastaa?

5.1 Parveke

Vuokralainen aiheuttaa ruoanlaitollaan palohälytyksen 

Ruuanlaitto vuokra-asunnossa aiheutti palohälytyksen ja päivystyskäynnin. Kuka maksaa päivystyskäynnistä aiheutuneen laskun?

4.8 Palovaroitin

Vuokralainen on toimillaan aiheuttanut viemäritukoksen 

Vuokralainen on kasvattanut pesualtaissa kasveja, jolloin multa on tukkinut hajulukot ja juuret ovat tunkeutuneet viemäriin. Kenelle kuuluvat viemäritukoksen poistamisesta aiheutuneet kustannukset?

4.2.2 Vesilukko eli ns. hajulukko (pesualtaissa)

Vuokralainen on kadottanut asunnon avaimen 

Vuokralainen on hävittänyt avaimensa. Vastaako vuokralainen asunnon lukkojen sarjoittamisen ja uusien avainten teettämisen kustannuksista? 

4.1 Lukitusjärjestelmä

Vuokralainen sulattaa jääkaappi-pakastimen ja sulamisvesi vaurioittaa lattiaa

Vuokralainen on sulattanut jääkaappi-pakastimen jättäen sen ilman valvontaa. Jään sulaessa parkettilattia on kosteusvaurioitunut rakenteisiin saakka.

3.3.2 Jääkaappi ja pakastin

Vuokra-asunnon sälekaihtimet repsottavat 

Asunnon sälekaihdinten kunto on huonontunut vuokrasuhteen aikana. Vuokralaisen mielestä kaihtimet ovat vioittuneet normaalikäytössä. Vastaako vuokralainen korjauskustannuksista?

2.4 Sälekaihtimet, verhotanko, verhokiskot ja verholauta

Ohikulkija rikkoo asunnon ikkunan uloimman lasin 

Vuokra-asunnon uloin ikkuna on rikkoutunut. Naapuri on nähnyt, että joku tuntemattomaksi jäänyt ohikulkija on heittänyt sitä kohti kiven.

2.2 Ikkunat

Pelastusviranomaiset joutuvat murtamaan vuokra-asunnon oven

Pelastuslaitos joutuu murtamaan oven, koska asunnosta kulkeutuu palaneen käryä porraskäytävään. Kuka vastaa kustannuksista?

2.1 Ovet

Vuokralaisen vastuu lemmikin aiheuttamista jäljistä

Pitkäaikainen vuokralainen haluaisi ottaa vuokrayksiöönsä koiran, josta hänen tuttunsa joutuu luopumaan.

1.2 Pinnoitteet

Euroja henkilön käsissä

Kalmavahinkojen korvattavuus kiinteistövakuutuksesta

Vuokralainen on kuollut ja kiinteistövakuutus korvannut huoneiston kalmavahingot. Miten omavastuu ja ikävähennys jakautuvat yhtiön ja osakkaan välillä, kun huoneisto on saneerattu?

Vahingonkorvausvastuu

Nainen kuumissaan tuulettimen edessä.

Kuumuus korjaustarpeena ja taloyhtiön velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin

Kerrostalon ylin huoneisto kuumenee helteillä. Milloin asunnon kuumuus on taloyhtiön vastuulle kuuluva korjaustarve, ja kuinka osakkaan itsensä tulee pyrkiä hillitsemään lämmönnousua omin toimenpitein?

Yhtiön ja osakkaan remontit

Epätasaiset huonelämpötilat korjaustarpeena

Epätasaiset huonelämpötilat korjaustarpeena

Rivitaloyhtiön päätyhuoneistossa on alhainen lämpötila. Milloin asunnon kylmyys on taloyhtiön vastuulle kuuluva korjaustarve, ja kuinka lämmön tulee jakautua, jotta lämmitys tapahtuu yhdenvertaisesti?

Perustaso ja ennallistaminen

Parvekelasituksen rinnastuminen perustasoon

Parvekelasituksen rinnastuminen yhtiön perustasoon

Yhden osakehuoneiston parveke on jätetty rakennusvaiheessa lasittamatta. Kenen vastuulla parvekelasitus on jatkossa, jos osakas lasittaa parvekkeen myöhemmin muutostyönään?

4.11 Parvekelasit, valokatteet, lipat ja markiisit

Siirry takaisin sivun alkuun