Tapaukset

Pelastusviranomaiset joutuvat murtamaan vuokra-asunnon oven

2.1 Ovet

Lähtötilanne 

Naapuri on soittanut hätäkeskukseen yöllä, koska viereisestä asunnosta kulkeutuu palaneen käryä porraskäytävään. Pelastusviranomaiset ovat saapuneet paikalle ja soittaneet ovikelloa, mutta kukaan ei ole avannut ovea. Koska oven alta tulee savun hajua, pelastuslaitos murtaa oven, sillä asuntoon on päästävä välittömästi. Vuokralainen löytyy keittiön lattialta tuupertuneena ja lettupannu kuumalta levyltä käryämästä, mutta ei tulipaloa. Myöhemmin selviää, että vuokralainen oli saanut sairauskohtauksen. Taloyhtiö vaatii vuokranantajalta ja vuokralaiselta lukon murtamisesta aiheutuneita kustannuksia. 

Ratkaisu 

Taloyhtiö vastaa asunnon ulko-oven ja sen lukituksen kunnossapidosta, joten oven ja lukon korjaamisesta aiheutuneet kustannukset kuuluvat ensisijaisesti taloyhtiön vastuulle. 

Tässä tapauksessa vuokranantaja ei ole velvollinen korvaamaan taloyhtiölle syntynyttä vahinkoa, koska vuokranantaja ei ole toiminut tilanteessa tuottamuksellisesti. 

Myöskään vuokralainen ei ole korvausvelvollinen taloyhtiötä kohtaan, koska hän ei ole aiheuttanut vahinkoa omalla tuottamuksellaan, vaan vahinko on aiheutunut sairauskohtauksesta hänestä riippumattomista syistä. 

Näin ollen asunnon ulko-oven ja sen lukon korjauskustannukset jäävät taloyhtiölle. 

Toimi näin vuokranantajana 

  • Kiistä vahingonkorvausvastuu. Jos yhtiö lähettää laskun, reklamoi siitä kirjallisesti. 
  • Ohjeista myös vuokralaista halutessaan kiistämään lasku sekä toimittamaan tarvittava selvitys taloyhtiölle. 
  • Pyydä taloyhtiötä perehtymään pelastuslaitoksen raporttiin ja selvittämään, korvataanko vahinko kiinteistövakuutuksesta. 
Siirry takaisin sivun alkuun