Osakas oli asennuttanut osakehuoneistoonsa kuuluvalle parvekkeelle ilmalämpöpumpun siten, että sen sisä- ja ulkoyksikön välinen läpivienti oli tehty rakennuksen ulkoseinään. Osakas vetosi muutostyöoikeuteensa ja perusteli asennuksen tarvetta sillä, että hänen omistamassaan kattohuoneistossa lämpötilat nousivat kesäisin huomattavan korkeiksi. Yhtiö kielsi asentamisen vedoten mm. asennettavan pumpun meluun ja resonointiääneen sekä siihen, että työ kohdistui yhtiön kunnossapitovastuulla olevaan rakenteeseen.

Korkein oikeus katsoi, että ilmalämpöpumpun asentamista oli arvioitava asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 1 §:n mukaisena osakehuoneistossa tehtävänä muutostyönä, johon osakkaalla on lähtökohtaisesti ollut oikeus, koska parvekkeen ja huoneiston välinen rakennuksen ulkoseinä oli tapauksessa katsottava osaksi osakehuoneistoa.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö tai toinen osakkeenomistaja voi kieltää muutostyön, jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty. Tässä tapauksessa korkeimman oikeuden mukaan yhtiön päätös kieltää ilmalämpöpumppujen asentaminen oli ollut kohtuuton ottaen huomioon yhtiölle asentamisesta aiheutuvan haitan määrä ja osakkaalle koituva hyöty.

Siirry takaisin sivun alkuun