Kaisu Terkki

Kaisu Terkkiä voi hyvällä syyllä sanoa juridiikan sekatyönaiseksi. Valmistumisen jälkeiset vuodet kuluivat lakimiehenä finanssimaailman pyörteissä, jota seurasi hyppy johtavaksi asiantuntijaksi kiinteistöoikeuden pariin Maanmittauslaitokselle. Seuraavaksi matka jatkui Suomen Kiinteistöliittoon, jossa Terkki toimi usean vuoden ajan vanhempana lakimiehenä. Kiinteistöliitosta Terkki siirtyi rakennusliike JM Suomi Oy:n ja sen jälkeen SRV Yhtiöt Oyj:n lakimieheksi painiskelemaan rakentamisen juridiikkaan liittyvien kysymysten parissa. Nykyään Terkki työskentelee Senior Legal Counselina Vestra Groupissa.

Päivätyönsä ohella Terkki harjoittaa pienimuotoista asiamiestyötä oman toiminimensä kautta hoitaen pääasiassa asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeudellisia toimeksiantoja (kuten hallituksen ja yhtiökokousten puheenjohtajuudet ja yhtiöiden konsultoinnit).

Lisäksi Terkki käy säännöllisesti kouluttamassa Kiinteistöalan Koulutuskeskus KIINKOssa ja vaikuttaa Kiinteistöalan hallitusammattilaiset AKHA ry:n hallituksen jäsenenä.

Asiantuntijan kirjoittamat tapaukset

Vettä parketilla

Rakennuttajan vastuu kastuneesta parketista

Uudisasunnon astianpesukone vuotaa takuuaikana ja aiheuttaa parkettivaurion. Vuositarkastusta ei ole vielä pidetty. Kenen vastuulle kuuluu parketin korjaaminen ja missä laajuudessa?

2.1 Kuivien tilojen pinnoitteet

Pistorasia

Osakas on rikkonut sähköpistorasian kytkimineen

Sähköpistorasia on rikkoutunut osakasremontissa. Kenelle kuuluu korjaaminen ja kenelle korvaaminen?

8.4 Virtakytkin ja sähköpistorasia

Ilmavuoto alapohjan rakenteessa

Ilmavuoto alapohjan rakenteessa

Huoneiston lattiarakenteessa havaitaan muun muassa hajuhaittaa aiheuttavia ilmavuotoja. Vikaa ilmenee vain yhdessä huoneistossa. Kenelle kuuluu korjaustarpeen selvittäminen, ja missä aikataulussa korjauksiin on ryhdyttävä?

1.3 Lattiat ja sisäkatot

Jäähdytyslaite

Kaukokylmään liitetty jäähdytyslaite aiheuttaa kosteusvaurion

Huoneistossa oleva, yhtiön järjestelmään kytketty mutta osakkaan asentama jäähdytyslaite vuotaa ja aiheuttaa pintamateriaalien lievän kosteusvaurion. Kuka korjaa ja kenelle kuuluvat kustannukset?

6.24 Jäähdytyskonvektori

Rakennuttajan (perustajaosakkaan) vastuu ulkoverhouksen kunnosta

Yhtiö ilmoittaa kuusi vuotta vuositarkastuksen pitämisen jälkeen rakennuttajalle, että muutamia yhtiön rakennuksen ulkoverhoilulautoja on vääntynyt ja irronnut päädyistään. Rakennuttajaa vaaditaan korjaamaan laudoituksen virheet.

1.4 Ulkoseinät, väliseinät, pilarit ja palkit

Yhtiön vastuu liiketilan ääneneristyksestä

Liiketilan yläpuolella sijaitsevien asuinhuoneistojen osakkaiden mukaan ko. tilasta kantautuu merkittävää, asumista haittaavaa melua. Liiketilan vuokralaisen näkemyksen mukaan ongelmana on yhtiön puutteellinen ääneneristys.

1.10 Eristeet

Rakennuttajan vastuu saunan paneelivaurioista

Kuusi vuotta vanhan yhtiön isännöitsijä vaatii rakennuttajalta toimia huoneiston saunassa havaitun kosteusvaurion korjaamisessa. Isännöitsijän mukaan saunan katto- ja seinäpaneelit ovat vaurioituneet vuotovedestä.

5.5 Saunan paneelit, lauteet ja kiuas

Rakennuttajan vastuu huoneiston ääneneristyksestä

Uuden huoneiston ostaja vaatii heti muuttonsa jälkeen rakennuttajaa korjaamaan huoneistonsa ääneneristyksen sillä perusteella, että ostajan huoneistoon kantautuu yläkerran huoneistosta voimakkaita askelääniä.

1.10 Eristeet

Perustasosta poikkeava liesikupu rikkoutuu

Huoneistoon on jo rakennusvaiheessa asennettu osakkaan muutostyönä yhtiön perustasosta poikkeava, huoneiston ilmanvaihtojärjestelmään kytketty liesikupu.

7.5 Liesikupu

Rakennuttajan vastuu kattovuodosta

Yhtiön isännöitsijä vaatii rakennuttajaa korjaamaan yhden huoneiston olohuoneen kattoa koskevan vahingon, sillä kattovuodot kuuluvat rakennuttajalle.

1.1 Vesikatto

Yhtiön vastuu huoneiston ennallistamisesta

Osakkaan huoneiston yhdessä huoneessa on aloitettu yhtiön kunnossapitovastuulle kuulunut korjaustyö, joka on selvittämättä jääneestä syystä aikanaan keskeytynyt (kuivatus tehty, mutta pintoja ei ole ennallistettu).

Perustaso ja ennallistaminen

Yläpohjassa oleva ilmastointiputki on aiheuttanut kosteusvaurion

Huoneiston keittiön ja sen viereisen kylpyhuoneen kattolevyt ovat tummuneet ja haurastuneet.

1.3 Lattiat ja sisäkatot

Roskaava puu huoneistopihalla

Yhtiön jokavuotisissa syystalkoissa nousee esiin yhden osakkaan huoneistopihalla oleva vanha vaahtera, joka lennättää lehtiä pitkin yhtiön ja muiden osakkaiden huoneistopihoja.

15.3 Puut (kaataminen ja oksien leikkaaminen)

Häkkivaraston murtosuojaus pettää

Osakas soittaa isännöitsijälle ja kertoo, että hänen varastoonsa on murtauduttu. Lukko on rikottu ja kaikenlaista tavaraa on viety.

14.1 Kellari- ja ullakkovarastot

Taloyhtiö haluaa luopua kylmäkellarista

Yhtiön kylmäkellarit eivät tahdo enää pysyä riittävän kylminä, ja tehdyssä tarkastuksessa todetaan, että järjestelmä on tullut tiensä päähän.

14.2 Kylmähuoneet ja -varastot

Sähköisen palovaroittimen pariston vaihtaminen

Yhtiöön on rakennusvaiheessa asennettu sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet sekä huoneistoihin että yhtiön yleisiin tiloihin.

12.2 Paloilmoitin- ja palovaroitinjärjestelmä

Jääkaappipakastimen aiheuttama vesivahinko ja rakennusvirhe lattiarakenteessa

Osakkaan huoneiston lattiarakenteessa on jo aiemmin todettu rakennusvirhe, jonka yhtiö on luvannut korjata.

8.11 Kodinkoneet

Osakas on tukkinut tuloilmaventtiilin

Osakas on muutostöidensä yhteydessä peittänyt olohuoneen tuloilmaventtiilin.

7.1 Korvaus- ja tuloilmaventtiilit

Osakas on asentanut parvekkeelleen ilmalämpöpumpun luvatta

Osakas on asentanut ilmalämpöpumpun huoneistoonsa ilmoittamatta asiasta yhtiölle.

6.20 Ilmalämpöpumppu (lämmitys/jäähdytys)

Patterin ilmaamisesta aiheutuu vesivahinko

Osakkaan huoneistossa havaitaan kosteusvaurio olohuoneen lattiassa.

6.8 Patteriventtiilit ja -termostaatit

Osakkaat eivät nuohoa takkahormejaan

Yhtiö on luopunut alkuperäisten (yhtiön rakennusvaiheessa toteutettujen) takkojen kunnossapidosta yhtiökokouksen tekemällä päätöksellä.

5.7 Nuohous

Lintu rikkoo olohuoneen ikkunan

Osakkaan olohuoneen ikkunan läpi on lentänyt lintu, ja törmäyksessä on rikkoutunut sekä ulko- että sisälasi.

4.4 Ikkunan ulkolasi

Muovimatto aiheuttaa hajuhaittaa

Huoneistossa on alkuperäinen muovimatto. Osakas valittaa huoneiston tunkkaisesta ilmasta ja maton hajusta isännöitsijälle.

2.1 Kuivien tilojen pinnoitteet

Maaperästä lähtöisin oleva kosteus vaurioittaa parkettia

Rivitaloyhtiön osakas ilmoittaa isännöitsijälle, että kaksikerroksisen huoneiston alakerrassa sijaitsevan olohuoneen parkettilattia on ruvennut mustumaan.

2.1 Kuivien tilojen pinnoitteet

Kylpyhuoneen lattiakaadot ovat puutteelliset

Uusi osakas ottaa yhteyttä isännöitsijään ja kertoo mitanneensa kylpyhuoneen kaadot. Osakkaan mielestä kaadot eivät täytä määräyksiä, ja hän vaatii yhtiötä ryhtymään korjaustoimenpiteisiin.

1.3 Lattiat ja sisäkatot

Kylpyhuoneen laatat tummuvat

Osakas ilmoittaa yhtiölle, että hänen kylpyhuoneessaan on massiivinen vesivahinko. Kylpyhuoneen seinän alin laattarivi on väriltään tummempi kuin seuraavan rivin laatat.

2.2 Märkätilojen pinnoitteet

Siirry takaisin sivun alkuun