Jenni Valkama

Jenni Valkama on työskennellyt asumisen juridiikan parissa koko lakimiesuransa. Useiden vuosien työskentely isännöintiyrityksen lakimiehen tehtävissä on tuonut hänelle monipuolisen kokemuksen asunto-osakeyhtiölaista ja muusta taloyhtiöiden toimintaan, asumiseen ja rakentamiseen liittyvästä lainsäädännöstä.

Vuokrasuhteisiin ja taloyhtiön osakasnäkökulmaan hän on perehtynyt toimiessaan Suomen Vuokranantajat ry:n lakimiehenä. Tällä hetkellä Valkama työskentelee Isännöintiliiton lakiasiantuntijana.

Jenni Valkama

Asiantuntijan kirjoittamat tapaukset

Keittiö, jossa näkyy astianpesukone ja hana

Osakas ei noudata saamiaan remonttiohjeita

Osakkaan keittiöremontin lopputarkastuksessa havaitaan, että remontti on monelta osin tehty vastoin yhtiön antamia ohjeita ja hyvää rakennustapaa. Mikä neuvoksi?

Yhtiön ja osakkaan remontit

Asukas haistaa tunkkaisen huoneilman ja pitelee nenästään.

Rivitalohuoneiston ilmanvaihdon kunnossapitovastuu osakkaan muutosten jälkeen

Rivitalohuoneistossa on tehty useita ilmanvaihtoon vaikuttavia osakasmuutoksia. Kenen kunnossapitovastuulla on ilmanvaihdon toimivuus muutosten jälkeen?

Yhtiön ja osakkaan remontit

Vanha kylpyhuone

Taloyhtiön vastuu yksittäisen kylpyhuoneen remontoimisesta, kun muut osakkaat korjanneet kylpyhuoneensa omalla kustannuksellaan

Taloyhtiössä kaikkien huoneistojen kylpyhuoneet, yhtä lukuun ottamatta, on korjattu osakkaiden toimesta ja kustannuksella. Nyt viimeinen, alkuperäisessä kunnossa oleva kylpyhuone on tullut tiensä päähän. Kuuluuko sen korjaaminen yhtiölle vai kyseiselle osakkaalle?

Yhtiön ja osakkaan remontit

Parketti muovimaton päälle

Parketin asentaminen vanhan muovimaton päälle

Osakas on uusimassa huoneiston lattiapintamateriaaleja. Onko hänellä velvollisuus purkaa vanha muovimatto parketin alta?

2.1 Kuivien tilojen pinnoitteet

Kopolaatat kylpyhuoneessa

Urakoitsijan vastuu kopolaatoista takuuajan päättymisen jälkeen

Taloyhtiö on muutama vuosi sitten korjauttanut kaikkien huoneistojen märkätilat. Nyt yhdessä kylpyhuoneessa havaitaan laajalti kopolaattoja. Onko reklamointi urakoitsijalle vielä mahdollista?

2.2 Märkätilojen pinnoitteet

Jääkaappi

Jääkaapin vuoto paljastuu osakkaan keittiöremontin yhteydessä

Osakkaan keittiöremontin aikana paljastuu jääkaapin vuotamisesta aiheutunut kosteusvaurio. Kuka vastaa vaurion korjaamisesta?

8.11 Kodinkoneet

Takan savupelti rikkoutuu

Takan savupelti rikkoutuu

Huoneistossa sijaitsevan takan savupelti on jäänyt jumiin, eikä takkaa voi siksi käyttää. Kenelle kuuluu jumiutuneen savupellin korjaaminen?

5.6 Tulisijat, takat ja uunit

Takan savuhormin puutteellinen tiiveys

Takan savuhormin puutteellinen tiiveys

Uusi osakas haluaa ottaa käyttöön huoneistossa sijaitsevan takan. Kenelle kuuluu käytöstä poistetun takan savuhormin kunnostaminen?

5.6 Tulisijat, takat ja uunit

Lämminvesivaraaja

Lämminvesivaraajan vuodon aiheuttama kosteusvaurio

Huoneiston alkuperäinen lämminvesivaraaja on vuotanut ja aiheuttanut kosteusvaurion. Osakas vaatii yhtiötä uusimaan varaajan ja ennallistamaan vaurioituneet pintamateriaalit.

6.17 Lämminvesivaraaja

Osakkaan istuttaman puun kaataminen yhtiön piha-alueelta

Yhtiö haluaa kaataa osakkaan aikoinaan istuttaman, roskaavan ja varjostavan puun. Onko tämä mahdollista?

15.3 Puut (kaataminen ja oksien leikkaaminen)

Siirry takaisin sivun alkuun