Lähtötilanne
Huoneiston osakas tekee muutostyöilmoituksen kylpypaljun, -ammeen tai porealtaan (jatkossa ”palju”) asentamisesta huoneiston sisäseinien ulkopuolelle: huoneistopihalle, parvekkeelle tai terassille. Mitä vaihtoehtoja osakkaalla ja yhtiöllä on?
Ratkaisu
Piha-alueen osalta on ensin selvitettävä taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä, onko huoneiston piha-alue yhtiön vai osakkaan hallinnassa. Mikäli piha-alueesta ei ole mainintaa yhtiöjärjestyksessä, piha on yhtiön hallinnassa. Piha-alue voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä myös osakashallintaan.
Pihaterassi katsotaan lähtökohtaisesti osaksi piha-aluetta. Huoneistoon kuuluva parveke on lähtökohtaisesti osakashallinnassa, samoin huoneistoon kuuluva kattoterassi.
Paljun sijoituspaikan hallintasuhteiden lisäksi ratkaisuun vaikuttavat myös paljun asentamisen tekniset edellytykset. Asennuksessa on esimerkiksi huomioitava poistovesien asianmukainen viemäröiminen. Vesi ei saa karatessaankaan kulkeutua esimerkiksi rakennuksen perustuksiin.
1 Yhtiön hallinnassa oleva piha:
Jos huoneiston piha-alue on yhtiön hallinnassa, osakas tarvitsee paljun asentamiseen taloyhtiön luvan. Taloyhtiö voi myös kieltää paljun asennuksen. Erityistä syytä ei tarvitse esittää, mutta osakkaita on kohdeltava tasavertaisesti.
2 Osakashallinnassa oleva piha:
Jos piha-alue on osakashallinnassa, paljun asentamiseen ei tarvita taloyhtiön lupaa, mutta osakkaan pitää etukäteen ilmoittaa taloyhtiölle paljun asentamisesta eli tehdä kirjallinen muutostyöilmoitus.
Taloyhtiö voi riskien minimoimiseksi asettaa muutostyölle ehtoja esimerkiksi poistoveden viemäröinnin suhteen. Ehdot voivat liittyä myös paljun sijaintiin, korkeuteen tai kokoon.
Taloyhtiö voi myös kieltää paljun asentamisen, jos työn suorittaminen olisi kohtuutonta, kun otetaan huomioon aiheutuvan haitan määrä ja osakkeenomistajalle koituva hyöty.
3 Pihaterassi:
Huoneistopihalle rakennettua terassia koskevat vastaavat säännöt kuin huoneistopihoja (ks. kohdat 1 ja 2).
4 Parveke:
Huoneistoparvekkeen, jolle on pääsy ainoastaan huoneistosta käsin, katsotaan olevan osakkaan hallinnassa. Muutostyöt parvekkeella vaativat muutostyöilmoituksen. Parveke on myös osa julkisivua. Julkisivuun vaikuttavat muutokset vaativat yhtiön luvan.
Paljun asentamista parvekkeelle rajoittavat parvekerakenteiden kantavuus ja kosteudenkestävyys sekä mahdollisuudet veden ottamiseen ja hallittuun johtamiseen pois paljusta ja parvekkeelta.
Paljun poistovesiä ei yleensä kyetä viemäröimään parvekkeelta käsin. Poistovedet on lähtökohtaisesti ohjattava huoneiston sisäpuolelta lähtevään viemäröintiin, ei huoneiston ulkopuolelle. Parvekkeen tavanomaista sadevesien vedenpoistojärjestelmää, vaikka se ohjaisi vedet hallitusti viemäriin, ei ole rakennettu tällaiseen tarkoitukseen.
5 Erillinen terassi (pelkkä pihaterassi ilman nurmialuetta tai kattoterassi):
Terassi voi olla myös piha-alueesta erillään oleva terassi, jolle on huoneistoparvekkeen tapaan käynti pelkästään huoneistosta. Tällainen terassi rinnastetaan huoneistoparvekkeeseen (ks. kohta 4).
Toimi näin
- Selvitä, onko muutostyöilmoituksessa kyse osakkaan vai yhtiön hallinnassa olevasta tilasta.
- Selvitä, soveltuuko palju teknisesti tai toiminnallisesti asennettavaksi osakkaan esittämään paikkaan.
- Tee tämän mukaan kirjallinen päätös asentamisen hyväksymisestä tai hyväksymättä jättämisestä.
Erityistä huomioitavaa
- Mikäli yhdelle osakkaalle annetaan lupa asentamiseen, tulee yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti muillekin samassa asemassa oleville huoneistoille antaa vastaava lupa.
- Vakuutusyhtiöt vaativat, että kylpyammeen tai -paljun viemäröinti on tehtävä hyväksytyillä liitännöillä vesijohto- ja viemäriverkkoon. Tämä tarkoittaa sitä, että vedenpoisto on ohjattava huoneiston sisäpuolelta lähtevään viemäröintiin, mikä ei ainakaan parvekkeelta käsin ole käytännössä mahdollista ilman huomattavia putkitöitä.
Lainsäädäntö
- Asunto-osakeyhtiön vastuu rakenteista, eristeistä ja perusjärjestelmistä, AOYL 4:2 ja 24:2 §
- Osakkaan muutostyöt, AOYL 5 luku
- Yhtiön valvonta, AOYL 5 luvun 7 §
Anna palautetta tai toivo tapausta!